.
BAHAN-BAHAN1/2 biji labu | dikukus dan dilecek
300gm tepung pulut
250ml santan
Garam secukup rasa
Air untuk mengukus secukupnya
.
BAHAN INTI
2 biji kelapa parut
300ml air
3 ketul gula Melaka
2 helai daun pandan
.
BAHAN PEMBUNGKUS
Daun pisang untuk membungkus secukupnya
Minyak untuk melenser
.
CARA MEMASAK:
.
1. Masak gula Melaka, kelapa parut, daun pandan bersama air hingga larut dan pekat. Ketepikan.
.
2. Kemudian, bancuh adunan tepung pulut bersama santan, garam dan labu yang dilecek hingga menjadi adunan yang sebati dan tidak melekat di tangan.
.
3. Bulat-bulatkan doh dan sumbat sesudu makan inti ke dalamnya. Bungkus dengan daun pisang yang dilenserkan dengan minyak masak dankemaskan bungkusan. Ulang langkah sehingga habis.
.
4. Kukus kuih koci labu selama 25 minit atau sehingga kuih berkilat.
.
5. Biarkan kuih sejuk dan hidangkan bersama kopi atau teh panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan