Rabu, 9 Mac 2022

RESEPI NASI KAK WOK



1) KUAH KARI

- Tumis empat sekawan (halba Campur, bunga lawang bunga cengkih, kulit kayu manis) Bawang merah, bawang putih, halia, Daun kari.
- Masuk 1 paket rempah kari ayam.
- Masak rempAh smpai pecah minyak.
- Masukkn santan & Sedikit ayam yg potong halus. Kmudian masukkn carrot, kacang panjang.
- Masukkn garam.
- Biar mendidih.
- Siap.

2) AYAM GORENG KUNYIT.. 

- Potong ayam kecil-kecil.
- Masukkn garam, kunyit lada hitam yg dh kisar, gula. ( Perap 30min) *Lagi lama perap  lagi sedap.😊
- Goreng hingga garing.
- Tabur carrot & kacang panjang yg dh digoreng atas ayam.
- Siap.

3) SAMBAL  NASI KAK WOK

-  Cili padi merah, cili besar, cili padi  hijau, belacan, limau kasturi, cuka satu sudu kecil.,garam,gula Sedikit., air Sedikit (Agak2 boleh putar). 
- Blend hingga hancur πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†
- Siap.
🍈 * LIMAU KASTURI blend sekali kulit ya, cuma belah buang biji untuk elak kn SAMBAL rasa pahit. 😊
.

*Aroma limau kasturi yg buat SAMBAL lagi sedap.. Bau wangi kulit limau.. 😊

* Hidang semuaaa +++ timun yg dihiris nipiss.... ❗

Resepi simple ajaa... Tapi rasaa MARVELOUS.. ❗❗πŸ˜‹ SELAMAT MENCUBA...❗❗❗πŸ€—

Kredit : Shafirah IsmailRESEPI NASI KAK WOKπŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

1) KUAH KARI

- Tumis empat sekawan (halba Campur, bunga lawang bunga cengkih, kulit kayu manis) Bawang merah, bawang putih, halia, Daun kari.
- Masuk 1 paket rempah kari ayam.
- Masak rempAh smpai pecah minyak.
- Masukkn santan & Sedikit ayam yg potong halus. Kmudian masukkn carrot, kacang panjang.
- Masukkn garam.
- Biar mendidih.
- Siap.

2) AYAM GORENG KUNYIT.. 

- Potong ayam kecil-kecil.
- Masukkn garam, kunyit lada hitam yg dh kisar, gula. ( Perap 30min) *Lagi lama perap  lagi sedap.😊
- Goreng hingga garing.
- Tabur carrot & kacang panjang yg dh digoreng atas ayam.
- Siap.

3) SAMBAL  NASI KAK WOK

-  Cili padi merah, cili besar, cili padi  hijau, belacan, limau kasturi, cuka satu sudu kecil.,garam,gula Sedikit., air Sedikit (Agak2 boleh putar). 
- Blend hingga hancur πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†
- Siap.
🍈 * LIMAU KASTURI blend sekali kulit ya, cuma belah buang biji untuk elak kn SAMBAL rasa pahit. 😊
.

*Aroma limau kasturi yg buat SAMBAL lagi sedap.. Bau wangi kulit limau.. 😊

* Hidang semuaaa +++ timun yg dihiris nipiss.... ❗

Resepi simple ajaa... Tapi rasaa MARVELOUS.. ❗❗πŸ˜‹ SELAMAT MENCUBA...❗❗❗πŸ€—

Kredit : Shafirah Ismail

Tiada ulasan:

Catat Ulasan