Rabu, 9 Mac 2022

KUIH PUTERI MANDI



Oleh : Imah Rahman via Group MAHN

Tepung pulut(akak guna setengah paket je)
Air secukupnya
Pewarna yg disukai
2 helai daun pandan
Sedikit gula Melaka(seketul)
Sedikit gula pasir(dlm 2 sudu)
Secubit garam
Kelapa parut(setengah biji yg besar)
Air secukupnya

Cara-cara

Gaul tepung pulut dengan air. Masukkan pewarna yg disukai
Ambil sedikit adunan dan gentel menjadi bulat, kemudian tekan di bahagian tengah supaya menjadi leper.
Masak air sehingga mendidih.
Masukkan kuih tadi dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika...
Untuk kelapa nya pulak, panaskan gula melaka dgn sedikit air sehingga cair. Masukkan gula pasir dan daun pandan.
Masukkan kelapa parut dan secubit garam, kacau hingga rata.
Last sekali, gaulkan kuih tersebut bersama-sama kelapa parut tadi.

*Sukatan akak agak2 je, terpulang pd citarasa masing2..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan