Sabtu, 12 Mac 2022

RUBIES DELIGHT


Admin dah cuba resipi ni... sedap, sejuk & menyegarkan tekak..sebab tu nak share resipi ni..jom cuba, mudah aje..

Bahan-Bahan ( 4 Orang )
- 1 biji sengkuang cina@ water chestnut ( kurang lebih 300 g )
- 1 cawan tepung ubi
- 1/2 camca teh perwarna + 1 cawan air
- 200 g gula pasir
- 500 ml air
- 2 helai daun pandan ( dimasak dengan gula sehingga gula hancur ) sejukkan.
- 250 ml santan pekat + secubit garam
- ais kiub

Cara- Cara Membuat :
* Kupas sengkuang, potong dadu kecil dan rendam dalam warna merah kurang lebih 30 minit.
* toskan sengkuang tadi dan masukkan ke dalam beg plastik. Masukkan tepung ubi ke dalam plastik yang berisi sengkuang dan goncang hingga semua sengkuang bersalut dengan tepung ubi. tuang dalam tapis dan ayak lebihan tepung. Ketepikan
* Didihkan air dalam periuk, Masukkan sengkuang bersalut tepung ubi tadi dan masak 3 minit. Angkat dan toskan dan terus masukkan ke dalam satu bekas yang berisi dengan air ais. Biarkan terendam 5-10 minit.
* Cedok keluar ' ruby ' yang terhasil dan masukkan ke dalam mangkuk-mangkuk kecil. tuang air gula dan santan. Masukkan juga ais kiub. Hidangkan sebagai pencuci mulut boleh juga ditambah dengan nangka, mesti lagi sedap di makan..

selamat mencuba..

Cdt ambar kenanga official

Tiada ulasan:

Catat Ulasan