Jumaat, 4 Mac 2022

KWAY TEOW GORENG


Sebungkus kway teow(leraikan)
5 ulas bwg putih cincang halus
10 ekor udang buang kulit
(Kulit udang direbus amik stok air rebusan)
Isi kerang(rebus)
Segenggam tauge
Daun Kucai
Kicap masin
Kicap Lemak manis
Sos tiram
Cili kisar
Telor 2 biji
2 keping tauhu hiris

Cara memasak:
Goreng Telor..hancurkan kemudian ketepikn dlm pinggan..masukan bawang putih...dah keperangan masukan isi udang..biar seketika.. masukan cili kisar..tumis sampai cili masak..masukan kerang,sos tiram,stok rebusan kulit udang serta kicap masin sedikit....kacau rata... boh air sikit.. ikot kesukaan....dah mendidih masukan kway teow..gaul rata..sampai mesra.. masukan kicap lemak manis..gaul rata..masukan tauhu dan telor tadi..juga kacau rata...colour dah cantik..boh la tauge dan daun kucai... gaul rata...tutup api... siap...sekian..

Kredit : Emee sham

Tiada ulasan:

Catat Ulasan