Rabu, 2 Mac 2022

RESEPI AYAM VANGGEY

 


Mari mari mari
Resepi
Ayam Vanggey
Bahan
1 ekor ayam dipotong 12 dibersihkan dulu kemudian digaram kunyit sedikit saja n digoreng masak.

Bahan kisar dgn 1 cawan air
20 biji cili kering direbus dulu

Bahan kisar
2 bawang besar
10 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
2 btg serai
4 in halia..

Bahan tumis
3 bunga lawang
2 kulit kayu manis
3 pelaga
4 bunga cengkih
3 pelepah daun kari.

Bahan rempah
6 sdb serbuk kari daging Babas
10 sdb serbuk cili,kena guna Babas utk rasa yg seakan-akan.

Bahan lain
1 cawan gula merah
5 sdb serbuk secukup rasa Megi.

Cara
Masukkan 2 senduk minyak masak,masukkan 4 sekawan,kemudian diikuti daun kari,biar wangi,kemudian masukkan cili kisar,masak 20-30 minit sehingga cili betoi2 masak.
Kemudian masukkan bahan kisar,masak lagi 10-15 minit
Kemudian masukkan rempah kari n serbuk cili,
masak lagi 15 minit,
Masak dgn api perlahan biar sehingga minyak bertakung.
Masak lama tak apa lagi sedap sb semua bahan dh masak elok.
Masuk gula merah, serbuk secukup rasa, kacau bagi sebati baru masukkan ayam.
Masa ini kuatkan api.
Gaul kuah ke atas sehingga kuah n ayam berpalut.
Silakan share

Kredit owner resepi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan