Rabu, 30 Mac 2022

HATI LEMBU MASAK PENGANTIN

Hati lembu

Bawang besar

Bawang putih

Halia

Serai

Jintan manis

Lada hitam

Ketumbar

Kicap

Sos tiram

Serbuk kunyit

Gula

Garam

Air asam jawa

Minyak utk menumis

Kulit kyu manis &Bunga lawang

Cara2:

Blender bawang besar, bwg putih, halia, serai, lada hitam,ketumbar dan jintan manis sampy halus.

Pnskn mnyak tumis klt kyu mnis n bnga lawang serta bhn blender td. Goreng hngga separuh garing.

Masukkan hati lembu (hati hndaklah direbus terlbh dahulu)

.kacau tmbh kan sdkit air jika kering.. Masukkan serbuk kunyit..

Masukkan air asam jawa. Renihkan seketika.. Masukkan kicap,sos tiram,diikuti dgn gula serta sdkit garam jika perlu..

Masak shngga agk pch minyak.kalau nk berkuah blh tmbh2kan air. Last skli msukkn hirisan bwg besaq, daun sup, cili merah n cili padi sbgai hiasan. Tutup api. Hias dgn hirisan daun bawang.

Slmt mencuba!!!

*minta maaf saya xda sukatan tepat utk kuantiti. Depend pd bhn utama..Puan2 blh agak2 lah yer.

Kredit Resepi : Fizza Abadie Azmi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan