Rabu, 16 Mac 2022

KETAM MASAK CILI

BAHAN-BAHAN :

5 ekor ketam

Bahan kisar
12 ulas bawang merah
2 ulas bawang merah

4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 biji telur
1/2 sudu kecil tepung jagung
3/4 cawan air
Sedikit belacan
Garam
Gula

CARA MASAK :

Tumiskan bahan kisar, cili dan belacan. Korang tak suka belacan tak payah letak. Tumis hingga pecah minyak.

Masukkan sos cili & sos tomato . Tumis seketika.

Korang masukkan pulak ketam. Potong la ikut suke ketam tuh. Masukkan sedikit air. Biar ketam tu sampai masak. Perasakan dengan garam & gula.

Barulah korang pecahkan telur pukul sikit dengan. Tuang dalam kuali. Kacau lah ketam tuh. Bila nampak bintil-bintil telur. Masukkan air yg dibancuh dengan tepung jagung. Gaulkan ketam hingga kuahnya menyaluti cik ketam.

Tujuan tepung jagung nak bagi kuahnye pekat sikit.

Mencari kuali yang berkualiti dan tahan haba ??..Granite Aluminium pulak tu..πŸ‘‰πŸ»πŸ‘‰πŸ»https://shp.ee/hjtg4z7

Tiada ulasan:

Catat Ulasan