Ahad, 27 Mac 2022

RESEPI KUE TIAW SUP

Bhn utama :
Dada ayam
Rangka ayam.

Utk kuah sup-
Bhn kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
Sesudu kecil lada putih.
1 batang serai
Kisar semua hingga halus

Sediakan rempah menumis-
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Sup bunjut
2 sudu rempah sup(kalau suka rasa rempah letak satu pek kecil rempah sup)
Kiub ayam knorr@maggi
Air secukup nya
Garam

sediakan periuk dan minyak secukupnya
Tumis rempah .masukkan bhn kisar dan rempah sup.bila dh terbit bau.masukkan air secukupnya.masukkan sup bunjut dan kuib ayam knorr.masukkan ayam,rangka ayam.
Biarkan mereneh hingga ayam empuk.angkat biarkan sejuk dan siat2(terpulang lah nk siat atau nk ketul2 besar ayam tu).biarkan rangka ayam@ tulang ayam dlm sup.

Kue tiaw di celur hingga lembut,nk buang minyak ada ada pd kuetiaw tu

Bhn hiasan sampingan-
Daun bawang
Daun sup
Bawang goreng
Taugeh
Kcg tanah
Sambal kicap

Resepi
Sambal kicap
Cili api secukupnya*
1 biji bawang besar*
Kicap masin
Kicap manis
1 sudu kecil tepung jagung
2 biji Limau kasturi
Air

Cara
Kisar semua bhn bertanda*hingga halus
Sediakan periuk kecil.
Masukkan bhn kisar kedlm periuk
Masukkan kicap secukupnya.
Masukkan sedikit air
Kacau atas dapur sambal kicap ni..
Masukkan bancuhan tepung jagung..
Dah meruap..padam kan api dan perah limau kasturi kedalamnya..kacau sebati.sedia utk di gunakan.

Credit : Eniza

Tiada ulasan:

Catat Ulasan