Ada peminat asam pedas ikan pari ?.. asam pedas ni style selatan.. kalo sya masak nk bg Mak sya mkn, dia suruh buat asam pedas style cayaq, asam pedas utara.. sya buat asam pedas mcmni mak x reti mkn.. yg sya pulak suka asam pedas pekat² mcmni hehe selera berbeza. # Update Resepi:
Resepi Asam Pedas Ikan Pari
4 ketul isi ikan pari sdrhana besar
1labu bawang besar *
6 biji cili padi hijau/merah *
1 inci kunyit hidup *
3 biji bwg merah*
2 ulas bawang putih *
Sedikit belacan*
1 sdk serbuk lada hitam kasar
1 btg serai titik
1 biji tomato potong 4
5 biji kcg bandi
1 mangkuk kecik cili kering kisar
½ cawan air asam jawa < agak²
½ sdk rempah kari ikan
Air secukup nya
Daun kesom
Gula & garam @ serbuk perasa
Caranya:-
Kisar semua bahan yg bertanda ***.. kemudian panaskan kuali taruh mnyak agak², pastu masukkan bahan kisar tdi + cili kering kisar + rempah kari ikan..masak sampai terbit minyak, bila dah terbit mnyak masukkan air asam jawa, serai , serbuk lada hitan dan ikan, reneh sekejap. Masukkan air sukatan air bergntung pda kitalah nak cair atau nak pekat, kalau suka pekat masukkan sikit je air, kcg bandi, garam dan sedikit gula utk seimbangkan rasa, daun kesom kemudian reneh sampai masak.. Bila bendi dah agak lembut masukkan tomato pastu padam api dah siap..
Kredit: Cik Puan Julieta
Resepi Asam Pedas Ikan Pari
4 ketul isi ikan pari sdrhana besar
1labu bawang besar *
6 biji cili padi hijau/merah *
1 inci kunyit hidup *
3 biji bwg merah*
2 ulas bawang putih *
Sedikit belacan*
1 sdk serbuk lada hitam kasar
1 btg serai titik
1 biji tomato potong 4
5 biji kcg bandi
1 mangkuk kecik cili kering kisar
½ cawan air asam jawa < agak²
½ sdk rempah kari ikan
Air secukup nya
Daun kesom
Gula & garam @ serbuk perasa
Caranya:-
Kisar semua bahan yg bertanda ***.. kemudian panaskan kuali taruh mnyak agak², pastu masukkan bahan kisar tdi + cili kering kisar + rempah kari ikan..masak sampai terbit minyak, bila dah terbit mnyak masukkan air asam jawa, serai , serbuk lada hitan dan ikan, reneh sekejap. Masukkan air sukatan air bergntung pda kitalah nak cair atau nak pekat, kalau suka pekat masukkan sikit je air, kcg bandi, garam dan sedikit gula utk seimbangkan rasa, daun kesom kemudian reneh sampai masak.. Bila bendi dah agak lembut masukkan tomato pastu padam api dah siap..
Kredit: Cik Puan Julieta
Tiada ulasan:
Catat Ulasan