Resepi air asam.
.
Cili padi 10biji
Cili besar 2 biji
Tomato 1biji
Belacan 2 ibu jari
.
- goreng dengan myk sikit.
Lepas tu masukkan dlm blender bersama :
.
Kerisik 2 sudu besar
Asam jawa adabi 2 sudu besar
Air suku cawan ikea
Gula
Garam
.
Blend semua.
.
Bahan hiris:
Bawang besar
Cili besar
Cili padi
Tomato
Limau kasturi hiris dengan kulit skali
.
Campur kan bahan blend dengan bahan hiris.
.
Ps: kalau anpa suka pekat, bahan blend td boleh lebih kan. Cili padi lg byk lg meletop.
Air tu pun ikut nak pekat ke cair. Kalau suku cawan tu pekat sgt, tambah sket nt pun xpe.
.
Lepas tu kan, kau rebus kerang, perisi masuk dlm air asam ni. Walaweiiiii...
Sumber : kuali mama
Tiada ulasan:
Catat Ulasan